Víctor Lombardía, como
responsable de Protección Civil da Fonsagrada, encárgase do albergue
público de San Xoán de Padrón (A Fonsagrada) -titularidade da Xunta-
desde hai uns trece anos. Ninguén coma el para constatar a evolución que
houbo no Camiño Primitivo.
-¿Cambiou moito nos últimos anos?
-Moitísimo. Hai 13 anos un
peregrino parecía un bicho raro, pero esta ruta espertou no 2004 grazas
ás melloras na sinalización e ao labor do historiador Ricardo Polín, que
o deu a coñecer. No albergue de Padrón podemos dicir que cada ano
duplícase o número de peregrinos, e agora estamos case sempre cheos. Hai
moita xente, e notámolo a pesar de que agora, na Fonsagrada, ademais
deste albergue da Xunta, con 24 prazas, hai outros dous privados, tamén
con 24 prazas cada un, e hostais e pensións, que tamén reciben
camiñantes.
-¿Cal é o perfil dos peregrinos que chegan nesta época á Fonsagrada?
-Sobre todo grupos de rapaces
novos. É unha forma barata de pasalo ben e estar todos xuntos. Aquí no
público custa 6 euros a noite, e no privado 10. Ademais, este albergue
de Padrón ten un encanto especial: hai unha finca enorme na entrada, que
temos moi ben arranxada, con un lavadoiro no prado, tendedeiro,
lavadora, secadora, máquinas expendedoras, cociña... O punto negativo é
que está un quilómetros despois da Fonsagrada, polo que moitos servizos
quedan lonxe, e se os peregrinos están moi cansos ou chove prefiren
quedar na vila.
-¿Hai moitos estranxeiros?
-Depende da época. En maio, por
exemplo, o raro é encontralos de aquí. O normal é que sexan
estranxeiros, pero de calquera parte do mundo: Líbano, Australia, Xapón,
Brasil... Agosto si que é dos españois. En idade hai de todo, desde
novos ata xente de 80 anos.
-¿Veñen a pé ou abunda tamén a bicicleta?
-A maioría fano a pé, e os que
veñen en bicicleta non soen parar na Fonsagrada porque non coinciden as
etapas. Os ciclistas habitualmente paran en lugares como Castroverde ou O
Cádavo.
-¿Como influíu a nivel económico na comarca?
-Notouse moito. Hai que ter en
conta que o peregrino ten unha comida diaria de restaurante, normalmente
ao mediodía, e o que veñen buscando é, sobre todo, o polbo. O normal é
que a cea sexa de bocadillo ou algo cociñado no albergue, como ensaladas
ou pasta. E todo iso é consumo. Outro aspecto que empeza a espertar
agora, como ocorre noutras rutas, como a francesa, é o transporte de
mochilas ou xente que axuda aos camiñantes con transporte.
-¿Onde soen empezar a ruta aqueles que elixen o Camiño Primitivo?
-Este camiño vén desde Irún, e en
Oviedo bifúrcase pola Costa ou polo Primitivo. Pero a gran maioría
empeza en Oviedo. De alí á Fonsagrada son 6 días a pé e de aquí a
Compostela son outros 6, con 157 quilómetros. A diferenza é que en
Asturias o terreo é máis bravo que aquí, os descensos son criminais, hai
zonas de 1.600 metros de altura.
No hay comentarios:
Publicar un comentario