11/02/2012 - Francisco García / El Progreso 
(Lugo)
A 15ª edición da Feira do Butelo da Fonsagrada iníciase hoxe, 
coa posta á venda de dez toneladas deste produto derivado do porco, 
típico no municipio. O mercado, instalado nunha gran carpa na praza 
situada á beira do Museo Etnográfico, permanecerá aberto hoxe e mañá, 
desde as 10.00. ás 19.00. horas de forma ininterrompida.
No
 recinto feiral instalaranse 64 postos, dos que seis son de produtores 
cárnicos da Fonsagrada, dous deles de porco celta. Ademais, estarán 
presentes comerciantes doutros municipios lucenses, como Navia de 
Suarna, Folgoso do Courel, O Corgo ou Palas de Rei; diversas localidades
 galegas, Asturias, Cantabria, Castela-León e Madrid.
Os produtos derivados do porco son os protagonistas da feira, 
pero ademais de butelos, cachuchas, chourizos ou touciño, haberá postos 
doutros produtos de alimentación, como pan, doces, mel ou licores 
artesanais.
A oferta completarase con casetas de artesanía, nos que se 
poderán adquirir desde coitelos a zocas, pasando por pezas de prata ou 
coiro. Algunhas asociacións socioculturais da zona, como o grupo 
folclórico Antaruxas e Sorteiros, da Fonsagrada, ou a Asociación de 
Mulleres Rurais, de Negueira, tamén terán postos no feiral.
Como complemento, os restaurantes da localidade ofrecerán aos 
visitantes un menú especial de cocido completo con produtos autóctonos .
Economía
O evento foi presentado onte no palacio de San Marcos de Lugo 
polo alcalde da localidade, Argelio Fernández, e a vicepresidenta 
segunda da Deputación, Lara Méndez. Ambos os representantes coincidiron 
ao destacar a importancia desta feira para potenciar a economía dun 
municipio eminentemente gandeiro e no que comezou a xurdir unha 
incipiente industria de derivados do porco.
Os datos demostran a importancia desta feira, que atrae non só a
 veciños da comarca ou da provincia de Lugo, senón do resto de Galicia, 
Asturias e Castela-León, interesados tanto nos produtos do porco como na
 gastronomía da comarca da Montaña.
O ano pasado, cada un dos produtores que participaron na feira 
vendeu unha media de 3.500 butelos, alcanzándose en total un volume de 
negocio de 20.000 euros, incluíndo as vendas doutros produtos derivados 
do porco.

No hay comentarios:
Publicar un comentario