domingo, 12 de febrero de 2012

''Conseguimos manter os prezos e que os tratantes os subisen''



12/02/2012 - P. G. Ch. / El Progreso (Lugo)
Os membros da Asociación de Gandeiros dá Fonsagrada (Asgafon) comercializan carne sen intermediarios. Saltáronse o chanzo dos tratantes e venden as súas reses directamente a un matadoiro. Isto permítelles negociar persoalmente os prezos e aforrar a comisión do intermediario.
As vendas directas empezaron en outubro e foron en aumento. Na actualidade, están a enviar uns 15 becerros semanais ao matadoiro de Novafrigsa, en Lugo. O 99 por cento destas reses están catalogadas como Tenreira Galega Suprema e son de calidade garantida.
O presidente da asociación, José Pérez López, felicítase de que «polo menos logramos descontrolar o mercado, que estaba nas mans de moi poucas persoas». Indica que desde que venden aos matadoiros lograron manter os seus ingresos «e os tratantes tiveron que subir o que pagan ós gandeiros, para non perder clientes».
Esta táctica permitiulles manter os prezos nos últimos meses de 2011 e frear a caída xeneralizada que se está rexistrando desde principios de ano.
Din que o proceso de venda directa é máis transparente. «Pésanse os xatos na Fonsagrada, en vivo, despois pésanse de novo en canle no matadoiro e lévase un control do prezo», que oscila entre os 4,40 e os 5 euros.
José Pérez afirma que o obxectivo da asociación é aumentar o volume de vendas e chegar a coordinalas. Explica que os becerros de Tenreira Galega teñen que sacrificarse aos dez meses e resultaría fácil saber cantos haberá dispoñibles con antelación suficiente para negociar a súa venda. «Saber con cantos xatos contamos para vender directamente poderiamos garantir o subministro a un matadoiro incluso para exportar e sería posible negociar mellores prezos».
DIRECTO Á MESA
Manuel López Louxedo apunta tamén a posibilidade de vender directamente aos consumidores. Afirma que houbo experiencias deste tipo con resultados satisfactorios. «Esta práctica é habitual a nivel particular, pero sería interesante aumentar o volume. Poderíase facilitar carne con garantía de calidade a asociacións de amas de casa ou calquera colectivo interesado», indica. Ofrecen a posibilidade de preparala a gusto do consumidor, cortada e envasada por encargo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario