O encontro foi inaugurado polo alcalde fonsagradino, Argelio Fernández Queipo, e clausurado polo conselleiro de Medio Rural, Samuel Juárez. Contou coa participación dun gran número de gandeiros, que se mostraron especialmente preocupados por como influirá a reforma da Política Agraria Común (PAC) nas axudas ás explotacións.
O conselleiro de Medio Rural intentou tranquilizar aos presentes ao afirmar que é previsible que tras a reforma da PAC, prevista para 2014, continúen as axudas á produción. Advertiu, no entanto, que cambiarán os criterios para primar aos gandeiros activos. «As axudas estarán orientadas cara ós que realmente traballan non campo. Producir alimentos de calidade terá importancia á hora de repartir os fondos».
Samuel Juárez apostou por aproveitar o plus de calidade que distingue á carne galega para impulsar a súa expansión nos mercados. Considera necesario mellorar a coordinación entre produtores, matadoiros, industrias e comercializadores para optimizar os recursos e obter maior rendibilidade. Ofreceu o apoio da Administración galega para «axudar a poñer as partes en contacto».
Crecemento
Neste aspecto incidiu tamén o presidente de Tenreira Galega, Jesús González, quen subliñou o especial potencial da montaña lucense para producir carne de calidade e a oportunidade de crecemento económico e asentamento de poboación que esta actividade ofrece á zona.
Explicou que a montaña oriental concentra o 20% da produción da IXP Tenreira Galega e un 34% da Tenreira Galega Suprema. Constatou que, a pesar da crise do sector, nos últimos dez anos creceu un 13% o número de explotacións vinculadas a este distintivo de calidade e un 31% o número de tenreiros.
O xefe de produción de vacún de Coren, Jaime Llena, incidiu en que a distinción de calidade é a única garantía de supervivencia do sector, que non pode competir en prezos coas explotacións extensivas do resto de España.
A elección da raza, a alimentación e a programación dos partos para manter o mercado abastecido todo o ano son, na súa opinión, claves para dar estabilidade ao negocio.
Manuel Castro-Gil, subdirector de Gandeiría, recoñeceu que producir carne sen axudas da Administración é practicamente inviable. Instou os gandeiros a completar os seus ingresos con outras actividades e a aproveitar ao máximo os recursos, apostando polo cultivo de forraxes e a eliminación de intermediarios no proceso de comercialización.
Reparcelamento
Os gandeiros manifestaron tamén o problema que lles ocasiona o minifundismo e pediron aos representantes da Administración medidas para facilitar a concentración de terras. Resúltalles difícil manter grandes cabanas de gando en leiras pequenas, que obrigan a dipersar as reses e movelas continuamente.
O presidente de Acruga, Cesar Dourado, indicou que os procesos de concentración parcelaria resultan longos e custosos. Por esta razón, recomendou aos gandeiros «cambiar a mentalidade de propiedade» e buscar acordos de intercambio de terras cos seus veciños para optimizar o uso do terreo e axilizar a dispoñibilidade de pastos.
Considera que a Administración debería facilitar estes trámites con medidas como a exención do pago de dereitos de escritura ou incluso de impostos.
- O conselleiro de Medio Rural, Samuel Juárez, visitou onte as instalacións do seu departamento na Fonsagrada, que agrupan os servizos de incendios, veterinarios, extensión agraria e a área de Conservación da Natureza. Este edificio construíuse sobre un terreo de máis de 1.300 metros cadrados cedido polo Concello e requiriu un investimento de máis de 490.000 euros. Juárez inaugurou tamén onte un secadero natural de xamón da empresa Porco Celta Fonsagrada, con capacidade para 18.000 pezas. Estas instalacións permitirán á firma comercializar xamóns de longa curación, de máis de dous anos, e realizar un proxecto de I+D sobre os fungos e fermentos responsables do aroma e o sabor do xamón.
AXUDAS
As primas por vacas nutrices pagaranse o vindeiro venres
Os anticipos das primas da campaña de 2010 polas vacas nutrices de Galicia serán transferidos aos gandeiros o vindeiro venres. Así o anunciou o conselleiro de Medio Rural, Samuel Juárez, no transcurso do foro organizado por El Progreso.
Este adianto das axudas que ofrece a Unión Europea supón un total de 11,7 millóns de euros, dos que 525.740 correspóndenlle a 334 gandeiros da Fonsagrada.
Os pagos definitivos están pendentes de que o Ministerio de Medio Ambiente e Medio Rural e Mariño fixe o importe exacto a aplicar en función dos animais de toda España e a dispoñibilidade orzamentaria.
Apoios
O subdirector xeral do Fondo Galego de Garantía Agraria (Fogga), José Luís Díez, destacou a importancia destas axudas para o mantemento da gandería na montaña.
No ano 2010, a comarca da Fonsagrada recibiu da Consellería de Medio Rural subvenciones próximas aos seis millóns de euros, dos cales 4,15 investíronse en territorio fonsagradino, 1,62 en Baleira e 0,12 en Negueira de Muñiz.
Análise e retos
O alcalde da Fonsagrada, Argelio Fernández Queipo, indicou que o apoio á gandería é fundamental para o desenvolvemento da comarca. Valorou a iniciativa de El Progreso ao organizar este encontro e a posibilidade que ofrece aos gandeiros de informarse sobre o futuro do sector, os retos e as estratexias máis adecuadas para superalos.
O alcalde destacou a preocupación dos produtores de carne da Fonsagrada por mellorar a cabana a pesar das dificultades do sector, por iso é polo que insistise na procedencia do acto para analizar as oportunidades de mellorar a competitividade e o rendemento.
No hay comentarios:
Publicar un comentario