martes, 10 de mayo de 2011

O REGO DAS HORTAS

Unha horta con bo chan, rico en humus, con boa exposición solar e coa rega adecuada será a base para obter hortalizas sas, frescas e abundantes.
Estas son os labores principais para o cultivo xeral de hortalizas.

  1. Rega
  2. Abonado
  3. Acolchado ou mulching
  4. Malas herbas
  5. Outras operacións (PODA, ENTUTORADO...)
  6. Recolección
  7. Almacenado (conxelado)
METODOS DE REGA

  • E frecuente regar por surcos, alagando o espazo que queda entre caballón e caballón.
  • A rega por goteo resulta ideal para hortalizas e cada vez emprégase máis que a rega por surcos.
  • A rega por aspersión tamén se usa en hortos. Inconveniente: ao mollar follas e froitos favorécese o desenvolvemento de fungos.
Como regar

  • Non hai receitas para a rega, a cantidade e frecuencia de auga a achegar depende de varios factores: especie, estación do ano, estado de crecemento, etc.
  • En época de sementa ou plantación os 12 cm superficiais do chan deben estar completa e uniformemente húmidos, aínda que non encharcados.
  • As plantas moi novas deben regarse frecuentemente para que nunca se resequen.
  • Se as hortalizas cultívanse ao aire libre en parcelas, convén agrupalas en función da auga que necesiten, de modo que todas reciban a cantidade necesaria.
  • As hortalizas son sensibles tanto ao exceso como ao defecto de auga.
  • Co exceso de rega hai problemas:
- Podremias no pescozo.
- Malgástase auga.
- Fai que o froito perda sabor, por exemplo, cenorias, tomates, etc.
-En cultivos de raíz leva ao desenvolvemento de follas a costa da raíz
  • Se non contas con auga abundante, será conveniente que instales un depósito de reserva.
  • En chans arenosos, onde a textura do chan é moi porosa, a auga infíltrase e se evapora con rapidez, polo que hai que vixiar máis a miúdo que exista unha adecuada humidade nos chans arenosos.
  • En chans arcillosos, de textura de partículas moi finas, reteñen a auga en gran cantidade e poden chegar a encharcarse, co consecuente problema de asfixia radicular.
  • Os mellores chans son os que teñen unha boa capacidade de reter auga, pero non en demasía.
  • Engadir materia orgánica aos chans é bo tanto para os arenosos (aumenta a súa capacidade de retención) como para os arcillosos (aumenta o seu porosidad, axudando a evitar o encharcamiento).
  • É moi importante en todas as hortalizas que a drenaxe sexa bo, é dicir, que non se encharque durante longo tempo.
  • Se o chan ten unha mal drenaxe, infórmate
  • Rega pola mañá temperán ou pola tarde despois da posta do sol.
  • Non regues nas horas máis calorosas do día. A evaporación é maior e as pingas de auga que permanecen nas follas ou sobre os froitos concentran os raios solares e poden producir queimaduras por "efecto lupa".
  • Coidado con regar con augas de pozos salinas. Prexudícanse as plantas (o tomate resiste máis) e a terra se saliniza cos anos (concentración de sales).
  • Tampouco é bo regar con augas demasiado frías ou quentes; á planta pódelle "sentar mal". Fría sucede, por exemplo, no verán se se recolle directamente dun pozo. O ideal é que estea máis ou menos a temperatura ambiental.
  • Non regues nunca as hortalizas xusto antes da recolección porque os froitos serán máis acuosos, coa pulpa menos consistente, e conservaranse peor.
  • Constrúe cortavientos que servirán para protexer ao horto do vento. O vento seca o chan e as plantas e, se evitas este efecto, aforrarás auga.
Períodos críticos
  • En hortalizas de folla e de ensalada, como espinacas, acelgas, a maioría das coles e as leitugas, o período máis crítico é entre 10 días e 21 días antes de alcanzar a madurez; durante este período é fundamental que dispoñan de moita auga. Fóra deste período rega a metade semanal durante tempo seco.
  • O momento crítico para tomates, pementos, xudías, calabacines, pepinos e guisantes, é cando se forman as flores e desenvólvense os froitos ou bayas. Se as condicións fosen secas neste momento, rega do mesmo xeito que para os cultivos de follas. Non regues intensamente antes do período crítico, pois isto produce desenvolvemento de follas en detrimento de os froitos.
  • Os cultivos de raíz, como cenorias, rábanos e remolachas, requiren unha rega moderada durante a estación de desenvolvemento e aumentar cando as raíces comecen a incharse.

No hay comentarios:

Publicar un comentario