lunes, 13 de febrero de 2012

Ao redor de 10 toneladas de butelo, á venda na feira da Fonsagrada

11/02/2012 - Francisco García / El Progreso (Lugo)
A 15ª edición da Feira do Butelo da Fonsagrada iníciase hoxe, coa posta á venda de dez toneladas deste produto derivado do porco, típico no municipio. O mercado, instalado nunha gran carpa na praza situada á beira do Museo Etnográfico, permanecerá aberto hoxe e mañá, desde as 10.00. ás 19.00. horas de forma ininterrompida.
No recinto feiral instalaranse 64 postos, dos que seis son de produtores cárnicos da Fonsagrada, dous deles de porco celta. Ademais, estarán presentes comerciantes doutros municipios lucenses, como Navia de Suarna, Folgoso do Courel, O Corgo ou Palas de Rei; diversas localidades galegas, Asturias, Cantabria, Castela-León e Madrid.
Os produtos derivados do porco son os protagonistas da feira, pero ademais de butelos, cachuchas, chourizos ou touciño, haberá postos doutros produtos de alimentación, como pan, doces, mel ou licores artesanais.
A oferta completarase con casetas de artesanía, nos que se poderán adquirir desde coitelos a zocas, pasando por pezas de prata ou coiro. Algunhas asociacións socioculturais da zona, como o grupo folclórico Antaruxas e Sorteiros, da Fonsagrada, ou a Asociación de Mulleres Rurais, de Negueira, tamén terán postos no feiral.
Como complemento, os restaurantes da localidade ofrecerán aos visitantes un menú especial de cocido completo con produtos autóctonos .
Economía
O evento foi presentado onte no palacio de San Marcos de Lugo polo alcalde da localidade, Argelio Fernández, e a vicepresidenta segunda da Deputación, Lara Méndez. Ambos os representantes coincidiron ao destacar a importancia desta feira para potenciar a economía dun municipio eminentemente gandeiro e no que comezou a xurdir unha incipiente industria de derivados do porco.
Os datos demostran a importancia desta feira, que atrae non só a veciños da comarca ou da provincia de Lugo, senón do resto de Galicia, Asturias e Castela-León, interesados tanto nos produtos do porco como na gastronomía da comarca da Montaña.
O ano pasado, cada un dos produtores que participaron na feira vendeu unha media de 3.500 butelos, alcanzándose en total un volume de negocio de 20.000 euros, incluíndo as vendas doutros produtos derivados do porco.

No hay comentarios:

Publicar un comentario