lunes, 27 de febrero de 2012

Un puntal da Rúa Nova que se mantén estable

26 de febreiro de 2012
A hostalería entrou na vida de Víctor Fernández Picos sen tradición familiar nin por propia elección; foi por necesidade e casualidade. Pero este negocio non é como un título nobiliario nin como un gran reserva, que gañan co tempo, de maneira que ao propietario da Adega do San Vicente foille ben. Agora o seu fillo Manuel ten o camiño aberto se no futuro decide dedicarse ao mesmo a tempo completo, porque de momento a súa misión é estudar informática e botar unha man os fins de semana e festas de celebrar.
Víctor naceu na parroquia fonsagradina da Trapa, no límite con Asturias, pero a familia foise de alí cando tiña dous anos. O campo nunca deu grandes ganancias e menos se había que compartilas cos propietarios da terra. Menos aínda coa obrigación de dar para comer a seis fillos. «Viñemos vindo cara Lugo, e ou último sitio onde estivemos foi en Tirimol, antes de mercar unha casa en Albeiros», recorda.
Cando tiña 13 anos comezou a traballar no bar Vázquez, na confluencia da Ronda dá Muralla con Camiño Real. Os seguintes oficios foron nunha empresa de maquinaria agrícola e noutra de escaiola. Sendo aínda un adolescente, aos 16 anos foise a Bilbao, onde traballou varios anos en casas de comida.


Cando lle chegou o momento de cumprir coa milicia, o sorteo de quintos quixo que se fose a Mallorca, illa na que quedou preto de dous anos desde que rematou o servizo militar. Durante o tempo de permanencia obrigatoria buscou traballo para as horas que non tiña que estar no cuartel. Tamén era na hostalería, oficio no que os galegos estaban ben considerados, segundo a súa experiencia.
«En Mallorca tamén traballei para Pucho Boedo, que era un tipo simpático e agradable, aínda que daquela tiña moitas actuacións e vos negocios levábanllos encargar que tiña», sinala Víctor. Coñeceu ao cantante a través doutro colega de Lugo e compaxinou o traballo nos dous locais que tiña, un restaurante e a discoteca Morriña. «Non teño discos asinados por el nin outros recordos porque daquela non gustábame a música e tampouco tiña moito tempo para esas cousas».
En 1977 regresou a Lugo e comezou a etapa na que o coñeceron moitos dos que hoxe son os seus clientes. Traballou no Manila, onde xa estivera unha tempada noutra ocasión, e cando se abriu o Castelo, foise alí. O seu período como traballador por conta allea acabouse na zona de Campo Castelo porque o seguinte destino foi a Rúa Nova, rúa na que se fixo cargo do Koka, con José Ángel Ríos como socio.
A última etapa
En 1983 traspasou en solitario a actual Adega San Vicente. Dous anos antes a vella taberna fora transformada nun local moderno pero co estilo tradicional que aínda conserva, porque nestas preto de tres décadas apenas fíxolle reformas. Tampouco variou moito o persoal en número, xa que case desde o comezo tivo sempre un empregado.
Sen mostrar un gran entusiasmo, afirma que lle gustaría que o día que se xubile sigan coa adega os fillos, «se non teñen algo mellor, que sexa menos sacrificado». A María, a maior, non lle atrae a idea e actualmente está a estudar en León. Manuel está na fase de familiarizarse coa hostalería, «e despois, xa verase».
Víctor di que coa crise lle baixou a actividade, como a case todos, pero non se queixa. Afirma que ten unha clientela moi fiel e de tipo medio, que mantén o nivel.
Víctor Fernández Picos
A acha
Manuel Fernández López
Víctor está a piques de cumprir os 56 anos e o seu fillo ten 19.
Profesión
O pai é hostaleiro e Manuel tamén, parcialmente
«En Mallorca traballei para Pucho Boedo, que era un tipo simpático
e agradable»

No hay comentarios:

Publicar un comentario