12/02/2012 - Pilar G. Cheda / El Progreso (Lugo)
a unión
fai a forza e os gandeiros da Fonsagrada propuxéronse demostralo
con feitos e números. Hai uns anos, un grupo de criadores decidiu
asociarse para comprar subministracións en conxunto e conseguir mellores
prezos. O que empezou como unha unión sen fins moi concretos
converteuse nunha estrutura de autoxestión que permite aos gandeiros
optimizar recursos, rebaixar considerablemente os gastos e mellorar os
ingresos ao operar sen intermediarios.
A Asociación de Gandeiros dá Fonsagrada (Asgafon) opera nestes
momentos como entidade sen ánimo de lucro que ofrece asesoramento e
xestión de axudas, coordina compras de todo tipo de subministracións e
canaliza a venda sen intermediarios da carne das explotacións. Tamén se
ocupa da identificación de animais e xestiona a contratación de servizos
externos, como podoloxía ou reprodución, para conseguir a mellor
relación entre calidade e prezo. Nestes momentos, traballan para Asgafon
unha administrativa, unha enxeñeira agrónoma e dous veterinarios.
Marcos López, membro de Asgafon, con algunhas das súas vacas. J. VÁZQUEZ
A asociación é de participación libre e cada membro pode
demandar os servizos que desexe, sen obrigación de utilizalos todos. Uns
70 gandeiros tramitan a través da agrupación as axudas do Contrato de
Explotación Sustentable (CES) e da Política Agraria Común (PAC).
Algúns máis se integran no grupo de compras. En principio
empezaron comprando abono e plásticos para silos. Na actualidade
abastécense de todo o que necesitan. Desde sementes a gasóleo, pasando
por fertilizantes, cal ou penso.
PENSO DE DISEÑO
Deseñaron a súa propia fórmula de penso que se converteu nunha
clave para garantir a calidade recoñecida dos tenreiros da Fonsagrada.
O presidente de Asgafon, José Pérez López, explica que a maior
parte dos becerros que saen das explotacións dos socios están
identificados como Tenreira Galega Suprema. Esta catalogación obriga a
que se alimenten de leite materno ata os seis meses e a sacrificalos
antes dos dez. No período de catro meses que vai desde o destete ao
sacrificio é necesario que reciban unha esmerada alimentación para
conseguir os mellores resultados en cada res. «Con esta fórmula de penso
quedan mellor rematados, os catro meses que temos para dárllelo son
escasos e con esta alimentación logramos máis rendibilidade», afirma
José Pérez. «O xato vai comer a mesma cantidade de penso, pero da
calidade da carne dependerá que cho paguen a un prezo ou a outro e non é
igual vender a catro euros o quilo que a cinco», explica.
Rosa Maseda é a enxeñeira agrónoma encargada de garantir a
subministración. Negocia coas fábricas de penso periodicamente para
lograr os prezos máis alcanzables, sempre en base á mesma fórmula. «É
difícil comprar ben, barato e que toda a xente quede contenta», di.
Traballadores de Asgafon, con membros da directiva. J. VÁZQUEZ
Este proceso repíteo con todas as subministracións. O
secretario da asociación, Manuel Núñez Monxardín, sostén que a clave
está «en aforrar por moitos lados para sacar máis rendibilidade do que
se produce».
Outro membro da agrupación, Manuel López Louxedo, aclara a
formulación cun exemplo claro: «Se nos rebaixan oito pesetas por cada
quilo de penso e un xato come mil quilos, estaremos aforrando 8.000
pesetas. Aí está a diferenza entre gañar ou non á hora de vendelo».
E é que na situación que atravesa o sector, o obxectivo dos
gandeiros é non perder o que invisten. «Estamos falando de cubrir
custos, non de facernos ricos cos beneficios», asegura José Pérez.
Manuel Núñez vai máis lonxe: «Como nos quiten as subvencións vai haber
vacas polas cunetas».
Nesta situación, cos prezos dos pensos e o gasóleo en subida
constante e a caída libre dos da carne e o leite, todo enxeño é pouco
para saír adiante. «O obxectivo é buscar unión no sector, facer as
cousas xuntos e por nós mesmos», explica López Louxedo.
Os asociados son todos gandeiros, os seus intereses son comúns e
saben que coa unión gañan peso no sector. «A todos é máis difícil
enganarnos e tanto os vendedores coma os compradores teñen que
escoitarnos porque as nosas explotacións reúnen unha parte moi
significativa dá produción cárnica dá Fonsagrada», di José Pérez.
Asgafon realiza controis aleatorios de todas as mercancías que
compra, como gasóleo, penso ou fertilizantes. Analízanse mostras para
garantir a cantidade e a calidade. «Así temos unha garantía de que o que
che venden é o que pagas», explica Manuel Núñez. Estes controis son
frecuentes e inesperados e incluso se realizan a petición dos gandeiros
se hai algunha dúbida sobre un determinado produto.
- Atención á carta e personalizada. A oficina que Asgafon ten na Fonsagrada conta con catro profesionais que atenden a diario as demandas dos gandeiros. «Cada vez prestamos máis servizos, imos incorporando todo o que sae novo e está ó noso alcance», explica Toni Bestad.
- Os beneficios atraen. Cada vez son máis os gandeiros que se suman ás compras en conxunto atraídos pola rebaixa de prezos e o número de becerros vendidos a través da asociación tamén sobe. Nestes momentos rolda os 15 semanais.
- 150 toneladas. é o penso que Asgafon compra cada mes á empresa que elabora a súa fórmula particular.
OPCIÓNS
Realizan a identificación de reses e pensan sumar servizos veterinarios
Consideran que a sanidade animal é moi custosa e barallan a posibilidade de contratar profesionais
Realizan a identificación de reses e pensan sumar servizos veterinarios
Consideran que a sanidade animal é moi custosa e barallan a posibilidade de contratar profesionais
Asgafon conta cos servizos de dous veterinarios que se encargan
da identificación de reses e as vendas de becerros. Ademais, están a
realizar un estudo sobre a situación do sector cárnico no municipio,
tanto a nivel de vendas como de rendemento das explotacións. A directiva
do grupo baralla a posibilidade de ampliar os servizos veterinarios.
Calculan que nas explotacións dos asociados podería haber
traballo para dous veterinarios de campo. Estudan a posibilidade de
ofrecer estes servizos porque «os prezos que estamos a pagar son
abusivos», explica Manuel Núñez Monxardín.
O servizo de identificación xa se presta. Coa supresión por
parte da Xunta dos veterinarios que realizaban esta tarefa, os gandeiros
víronse na obrigación de tramitar as altas e identificación de reses
pola súa conta. Moitos ven incapaces de realizar esta tarefa porque lles
resulta difícil cubrir os formularios, non dispoñen de conexión a
internet ou simplemente non poden. Aseguran que contratar este servizo
de modo particular é custoso, de aí que Asgafon pense en facilitalo aos
seus asociados.
Son máis de cen os granxeiros que solicitaron esta prestación,
que realiza Toni Bestad, un mozo mallorquino totalmente integrado na
Fonsagrada.
No hay comentarios:
Publicar un comentario