NUNCA DIGAS DESTA AUGA NON BEBEREI. A VIDA É UN CAMIÑO DEMASIADO LONGO E EN OCASIONS PODES TER SEDE
MONOGRAFICOS (PREME NO QUE CHE INTERESE)
- RUTAS DE SENDEIRISMO A FONSAGRADA
- ATLAS DE MAMIFEROS VERTEBRADOS DE BURON
- PARROQUIAS DA FONSAGRADA: INFORMACION PROPIEDADE DE FONSAWEB
- EVENTOS A FONSAGRADA
- SENDEIRISMO FOTOGRAFICO DA FONSAGRADA
- OS TRABALLOS D@S FONSAGRADIN@S
- GALERIA FOTOGRAFICA DOS POBOS DA FONSAGRADA
- ETNOGRAFIA DA FONSAGRADA
- PASAMOLO A LIMPO
- A PRENSA FONSAGRADINA NO SECULO XX
- TURISMO RURAL VEIGA DE LOGARES
- PATRIMONIO ARQUEOLOXICO DA FONSAGRADA
- A FONSAGRADA TV
- HORTICULTURA
- ANTARUXAS E SORTEIROS
- A FONSAGRADA NO DICCIONARIO MADOZ
- FOTOTECA BURONESA
- DICCIONARIOS DE GALEGO
Datos personales
martes, 13 de abril de 2010
Bois, pero non de mar, no acuario da Coruña
A asociación de criadores quere recuperar o louro autóctono, do que só quedan 30 parellas en Galicia
Moreno e Varelo son xemelgos, están a piques de cumprir seis anos e pesan ¡1.400 quilos cada un! O seu dono, Jesús Reboredo, de Castelo (Culleredo) asegura que «hoxe, por 16.000 euros non véndovos». Os cría e cóidaos «porque toda a vida tivemos bois» e tanto aprecio ten un prezo, máis cando se trata dun ben escaso. Porque Moreno e Varelo forman unha das trinta parellas de bueyes louros galegos que aínda pacen por Galicia adiante.
Aínda que ata non fai tanto nos campos á Torre aínda pastaban vacas, onte os dous machos apenas puideron rumiar salgado na pelada chaira do acuario coruñés. Iso si, acompañados por outro par de monumentais congéneres: Gallardo e Marelo, de cinco anos, oriúndos de Carral e propiedade de Juan Carlos Rodríguez Candal, presidente da Asociación de Criadores de Boi Galego, que onte elixiu a sombra da torre de Hércules para presentar en sociedade outro patrimonio a protexer. «Son neto de carreteiros polos dous lados e agora que xa non úsanse para traballar a terra, queremos recuperalos e fomentar a cría porque a súa carne é ou mellor que hai non mundo», aseguraba o gandeiro.
«Non se necesita nin coitelo», apuntaba Ana López, directora técnica da nova asociación, para describir as calidades dunha carne «excelente pola súa veteado, porque son animais castrados de mozas, non infiltran graxa ata idade tardía e cando o fan é intramuscular, o que lle confire un sabor, un aroma e unha textura únicas».
Como proba, Pablo Galego serviu un menú degustación que incluía carpacho, tartar, brochetas, minihamburguesas, ragú con algas, empanada, strogonoff e, por suposto, chuletón de boi.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario