martes, 4 de mayo de 2010

Só Tenreira Galega gañou negocio en plena a crise do sector cárnico







Os custos de produción creceron entre un 35 e un 45% durante este período

O prezo en orixe da carne de vacún, de porco ou de coello está por baixo do que tiña hai un decenio




Pintan mal as cousas para os pouco máis de 11.000 gandeiros, entre explotacións tradicionais e cebaderos industriais, que continúan dedicándose á produción de carne en Galicia. Os baixos prezos da materia prima en orixe, similares aos que se rexistraban hai unha década, e os continuados incrementos dos custos de produción están a colocar contra as cordas á maioría das granxas, que ven incapaces de sacar rendibilidade a unha actividade que durante os últimos anos foi perdido persoal a pasos axigantados.

Se en 1990 os prezos medios que alcanzaban na lonxa agropecuaria de Galicia as distintas variedades de gando vacún oscilaban entre os 169 euros dun tenreiro frisón de recría e os 569 euros dun exemplar de gando maior, a última edición deste mercado, que se celebra en Silleda todos os martes, rexistrou prezos aínda inferiores.

Outro tanto sucede coas cotizacións do porcino cebado, os lechones ou o coello que, a día de hoxe, están máis baratos para o produtor do que o estaban hai dez anos. Os custos de produción, con todo, seguiron unha liña totalmente distinta á dos prezos e acumulan neste mesmo período un crecemento medio que oscila entre 45 e o 55%.

Desaparición de granxas
Este feito, unido á excesiva atomización dun sector composto por explotacións escasamente dimensionadas, sen capacidade para dotar de valor engadido ás súas producións e, xa que logo, con enormes dificultades para garantir unha substitución xeracional, explica en boa medida que no último lustro desaparezan unha de cada cinco granxas produtoras.

As escasas marxes de beneficio obtidos polos produtores, desde principios da década, tampouco axudaron a consolidar un sector que, segundo os últimos datos publicados pola Consellería de Medio Rural, produce anualmente máis de 376 millóns de quilos de carne. Deles, máis de 173.800 toneladas corresponden á produción avícola e outras 102.199 toneladas á porcina.
As ganderías vacúas, pola súa banda, sacan ao mercado algo máis de 90.000 toneladas anuais das que máis de 17.000 son certificadas baixo o distintivo de calidade Tenreira Galega. é precisamente a produción amparada por esta indicación a que mellor soportou a evolución dos prezos durante a década ao manter as súas cotas de mercado e ata aumentar o valor económico dos máis de 78.000 canles certificadas anualmente, o que xerou un volume de negocio superior aos 85 millóns de euros.

O resto non tivo a mesma sorte e iso constátase na caída progresiva do volume de produción. Segundo os datos relativos á actividade gandeira, publicados polo Instituto Nacional de Estatística, o número total de reses vacúas sacrificadas en Galicia durante o 2009 foi de 404.554, un 15% menos que cinco anos antes, cando o volume de matanzas alcanzara os 460.384 animais.? Os sectores avícola e porcino viron descender as súas producións en máis de 1,5 e 6 millóns de quilos anuais durante o mesmo período, respectivamente.

No hay comentarios:

Publicar un comentario